Kuningaslaji jääkiekko kuumentaa tunteita

Meille suomalaisille jääkiekko herättää urheilulajeista eniten tunteita. Eikä ihme, kyseessä on nopeatempoinen ja fyysinen laji, jossa on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Omien joukkueiden puolesta fanitetaan niin kotisohvilla kuin jääkiekkohalleissakin, ja turnausten tähtihetkistä riittää muisteltavaa jopa vuosikymmeniksi.

Vahvimmat Suomen maajoukkueen muistot liittyvät muun muassa vuoden 1995 maailmanmestaruuteen, joka vahvisti myös kansallista itsetuntoa ja voitto tuli kuin tilauksesta laman kourissa painivaan Suomeen. Myös ne pettymykset muistetaan, kuten se kun MM-mitali menetettiin viime hetkillä Moskovan kisoissa.

Suomi on jääkiekkokansaa, ja vain Kanada menee meidän ohi esimerkiksi kun verrataan väkilukua lisenssin ottaneisiin henkilöihin. Täällä jääkiekon harrastajia on yli 200 000 ja pienestä maastamme löytyy reilut 200 jäähallia. Jääkiekolla on myös kansantaloudellista merkitystä, mistä kertoo KPMG:n julkaisema tutkimus.

Joka kevät koittaakin aika, jolloin kokoonnutaan sohvien ääreen seuraamaan MM-kisoja. Innokkaimmat pakkaavat myös laukkuunsa suosikkijoukkueensa pelipaidat ja muut fanituotteet ja lähtevät ystäväporukalla nauttimaan kisoista.

MM-kisojen otteluohjelman löydät Kansainvälisen jääkiekkoliiton sivuilta. Esimerkiksi vuoden 2017 turnaus järjestetään Ranskassa ja Saksassa, jolloin katsojia viihdyttää kisamaskotteina sympaattiset tutut piirroshahmot Asterix ja Obelix. Luvassa on takuuvarmaa jännitystä, ja katsomot täyttyvät värikkäisiin joukkuepaitoihin pukeutuneista faneista.
Suomalaisen jääkiekon lisäksi moni fanittaa amerikkalaisia jääkiekkoseuroja. Yksi iso syy on suomalaisten jääkiekkoilijoiden, Tuukka Raskin, Mikael Granlundin ja Patrik Laineen menestys NHL:ssä.

Moni NHL-fanikin haluaa pukeutua suosikkijoukkueensa merkillä varustettuihin vaatteisiin. Fanituotteita on aiemmin joutunut hakemaan urheiluliikkeistä tai jopa matkustamalla paikan päälle turnauksiin, mutta nykyisin myös netistä löytyy todella hyvät valikoimat. Esimerkiksi Supportes Place on puhtaasti fanituotteisiin erikoistunut ruotsalainen verkkokauppa, josta löytyy hyvä valikoima fanituotteita sekä jalkapallon että jääkiekon ystäville. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Anaheim Ducksin joukkuepaita, pipo, lippis tai kaulahuivi? Tai t-paita, johon on painettu näyttävä suosikkijoukkueesi logo?

Joukkueisiin liittyvä fanitus vetoaa tunteisiin ja tuo vapaa-aikaan jännitystä. Mikäpä on sen mahtavampaa kuin kertoa kiinnostuksestaan maailmalle pukeutumalla suosikkijoukkueen väreihin?