Jääkiekon suomalaiset suuruudet

Jääkiekossa, kuten muissakin urheilulajeissa, syntyy aina tietyin väliajoin todellisia tähtiä, jotka erottuvat selkeästi muista. Nämä Suomesta löytyvät tähdet saavat usein huikean pestin ulkomailla esimerkiksi kuuluisasta NHL:stä. Veli-Pekka Ketola oli 70-luvun tunnetuimpia jääkiekkopelaajia, mutta hän toimi myös valmentajan tehtävissä. Hän oli myös ensimmäisiä NHL:ään värvättyjä suomalaisia jääkiekkotähtiä.

Yksi tunnetuimpia ja suosituimpia suomalaisia pelaajia on varmasti Teemu Selänne, joka on todellinen jääkiekon legenda. Selänne siirtyi Suomen pelikentiltä NHL:n riveihin Winnipeg Jets -joukkueeseen. Teemu Selänne on pelannut useissa joukkueissa ja päätti pitkällisen uransa vuonna 2014 Anaheim Ducksin riveissä. NHL-kauden päätteeksi jaetaan palkinnot kauden parhaille pelaajille, valmentajille ja joukkueille. Selänne on palkittu useilla palkinnoilla ja hän kuuluu kaikkien aikojen parhaimpiin suomalaisiin jääkiekkoilijoihin.

Toinen kuuluisuus on Jari Kurri, joka pelasi Suomessa 1977–1980 Helsingin Jokereissa ja NHL-liigaan siirtyessään vuonna 1980 hän edusti useita eri joukkueita. Kurri pelasi myös Italian Serie A -liigassa. Jari Kurri oli taitava pelaaja, jota ylistettiin muun muassa erinomaisesta alivoimapelaamisestaan.

Muita suosittuja suomalaisia NHL:ään siirtyneitä pelaajia ovat Esa Tikkanen, joka vaikutti vuoteen 1999 NHL:ssä, sekä Saku Koivu, joka pelasi muun muassa Anaheim Ducks -joukkueessa. Jarmo Myllys, joka muistetaan ikuisesti vahvasta maalivahtitoiminnastaan, pelasi NHL:ssä muun muassa Minnesota North Starsissa. Jere Lehtinen siirtyi kotikonnuilta Dallas Starsin riveihin vuoden 1995 MM-kisojen voiton jälkeen ja pysyi siellä aina vuoteen 1999 saakka. Suomalaisten taitureiden lista jatkuu loputtomiin, sillä suosittuja jääkiekkosankareita löytyy NHL:n riveistä hulppeasti. Erityisesti suomalaiset maalivahdit ovat olleet NHL-joukkueiden mieleen.